NL|EN

Voedings- en gezondheidsclaims: bezin eer ge begint

Uw product aantrekkelijk maken voor de consument… Welke producent wil dit niet? Om hierin uit te blinken tegenover de concurrentie wordt heel vaak gebruik gemaakt van claims.
Het gebruik van claims is heel verleidelijk. Een mooie slogan of een hippe afbeelding maken uw product in één slag veel aantrekkelijker. MAAR, er schuilen heel wat addertjes onder het gras, want niet elk mooi praatje kan klakkeloos op een verpakking geplaatst worden. Er dient rekening gehouden te worden met wat de wetgeving hieromtrent voorschrijft.


Verschillende soorten claims

Claims kunnen opgedeeld worden in twee grote groepen: voedingsclaims en gezondheidsclaims.
* Een voedingsclaim zegt iets over de samenstelling van het levensmiddel
* Een gezondheidsclaim zegt iets over wat een product doet voor de gezondheid van de consument
Gezondheidsclaims kunnen dan weer verdeeld worden in claims die handelen over een ziekterisicobeperking, over de ontwikkeling en gezondheid van kinderen of andere gezondheidsclaims die niet tot deze twee voorgaande groepen behoren.


Wat zegt de wetgeving?

Wie van start wil gaan met het etiketteren of uiten van een claim, leest er best even Europese Verordening 1924/2006 op na. In deze verordening worden de basisbeginselen voor het uiten van een claim opgesomd. Hier geldt als hoofdregel dat deze niet onjuist of misleidende mogen zijn voor de consument.
Verder worden in Verordening 1924/2006 ook alle toegestane voedingsclaims samen met hun gebruiksvoorwaarden opgesomd. Zo mag bijvoorbeeld de claim ‘vezelrijk’ enkel gebruikt worden indien het product minimum 6 g vezels per 100 g bevat. Ook de ‘light’ vermelding is strikt gereglementeerd.
Europese Verordening 432/2012 lijst de toegestane gezondheidsclaims op die niet handelen over ziekterisicobeperking of de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Voor deze twee laatste gelden opnieuw aparte wetgevingen.
Een handig overzicht van de toegestane voedings- en gezondheidsclaims is terug te vinden op de website van de EFSA: http://ec.europe.eu/nuhclaims/ 


Toch nog niet helemaal zeker?

Onze etiketteringsspecialisten hebben een ruime kennis over claims. Zij kunnen u hier verder in opleiden of een duidelijk ja/nee-antwoord geven op de vraag of uw claim toegestaan is.
Contacteer hen via: etiketexpert@amnorman.be

 

Schrijf u in op de blog