NL|EN

E-control op voedingssupplementen: een nieuwe noodzaak

De consument heeft zijn weg naar de e-shop of webwinkel al een tijdje gevonden. Steeds vaker worden de aankopen via het internet gedaan: onze wekelijkse boodschappen, maar ook steeds meer voedingssupplementen worden niet meer in de apotheek of reformwinkel aangekocht.
Door deze nieuwe trend rijst natuurlijk de vraag of het gigantische aanbod voedingssupplementen die online te verkrijgen is wel veilig en effectief genoeg is? Kan de consument wel vertrouwen op de informatie die hij terugvindt op het internet om zijn aankoop te doen? Wie heeft het product vervaardigd? Is dit werkelijk het bedrijf dat vermeld wordt op de website? Zijn de vermelde ingrediënten effectief aanwezig in het voedingssupplement? Kunnen de aanwezige ingrediënten geen schade berokkenen aan de consument? Bevat het voedingssupplement geen verboden stoffen?

Door het ontwikkelen van deze nieuwe markt, worden controles moeilijker. De verplichte notificaties en inspecties en analyses op het terrein voldoen niet meer om de volksgezondheid te garanderen.

Het FAVV slaat daarom een nieuwe weg in.

Enerzijds gaan zij de consument waarschuwen voor het online aankopen van voedingssupplementen. Niet alles dat via het internet te koop is, is ook 100% veilig. Wees kritisch en kijk bijvoorbeeld de etiketgegevens na.

Een voedingssupplement dient volgende verplichte vermeldingen te dragen:
- de benaming “voedingssupplement”
- de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
- een waarschuwing voor het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- een waarschuwing dat de producten buiten bereik van kinderen bewaard moeten worden
- een vermelding dat voedingssupplementen niet gebruikt mogen worden als vervanging voor een gevarieerde voeding
- het gehalte van de aanwezige nutriënten per aanbevolen dagelijkse portie (dit mag ook grafisch weergegeven worden)
- de naam van de plant of planten in de taal van de streek, indien deze bestaat, maar ook de wetenschappelijke naam (voor voedingssupplementen die planten bevatten)

Bovendien is het verboden om:
aan het product eigenschappen toe te schrijven ter voorkoming, behandeling of genezing van ziekten; alsook te zinspelen op dergelijke eigenschappen (de etikettering mag geen therapeutische en/of profylactische beweringen bevatten);
te beweren of te suggereren dat een evenwichtige en gevarieerde voeding in het algemeen geen passende hoeveelheden aan nutriënten kan bieden

Anderzijds heeft het FAVV ook de ‘e-control’ in het leven geroepen. Online controles zullen worden uitgevoerd, verkoopsites en digitale platforms zullen worden gescreend. Als ‘mystery shopper’ gaan ze gerichte aankopen uitvoeren en deze supplementen dan aan analyse onderwerpen.

Lees zeker volgend artikel indien je hier meer over wenst te leren:
http://www.afsca.be/consumenten/dagelijksleven/andere/voedingssupplementen/

 

Schrijf u in op de blog