NL|EN

Voedingslabel “nutri-score” wordt ingevoerd in België

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft de beslissing genomen om in België de nutri-score in te voeren als voedingslabel. Met behulp van dit label krijgt de consument op een eenvoudige manier informatie over de mate waarin een voedingsmiddel deel uitmaakt van een evenwichtige voeding. Volgens De Block kan de nutri-score mensen helpen om gezonde voeding te kiezen.

Algoritme

De nutri-score is een globale score, van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten. Op basis van die score krijgt een product een letter met bijhorende kleurcode: van donkergroen (A) tot donkerrood (F).
Het algoritme waarmee de score wordt berekend houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen: het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

En de Traffic Lights dan?

In Groot-Brittanië werd reeds geopteerd voor het Traffic Lights systeem.
Waarom kiest België voor de nutri-score:

· De nutri-score werd al getest in Frankrijk en bleek een grotere impact te hebben op het koopgedrag van de consument dan andere systemen. Het is met andere woorden evidence based.
· Dit eenvoudige systeem (één score voor het hele product) laat de consument toe in één oogopslag een globale evaluatie te zien van het product. Op die manier draagt het ertoe bij om van de makkelijke keuze ook de gezonde keuze te maken, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie vraagt (making the healthy choice the easy choice).
· De nutri-score krijgt de steun van voedingsexperten, van grote spelers in de distributie in België en van de deelstaten. Uiteindelijk zal een label pas echt het verhoopte effect hebben als alle betrokkenen meestappen in het verhaal.

Het gebruik van de Nutri-Score blijft echter VRIJWILLIG. Delhaize en Colruyt werken ondertussen al met het nieuwe label.

Wenst u meer informatie over de Nutri-Score? Contacteer onze Labelling ADVisors: etiket@amnorman.be.
 

 

Schrijf u in op de blog